Läser in...

Branschlexikon

För många, både nybörjare och erfarna campare, kan det ibland vara svårt att förstå sig på alla husvagns-, husbils- och campingbranschens alla ord – samt deras betydelse. Vi på Campagon har därför gjort vårt yttersta för att hjälpa er med ett bransch-lexikon, så att ni lättare ska förstå vår bransch. Listan börjar med siffror och går sedan i bokstavsordning från A till Ö. Ordlistan är också väldigt betydelsefull för dig som står i tankarna om att köpa en husvagn eller husbil.

Skulle det vara så att ni saknar någonting, vill att vi kompletterar med någonting eller kanske hittar några felaktigheter, tipsa oss gärna via info@campagon.se

0-9
15” hjul: Beskriver att en husbil har en totalvikt på MAX 3 500 kg. Från årsmodell 2012 kan totalvikten även vara MAX 3 650 kg.

16” hjul: Beskriver att en husbil har en totalvikt på ÖVER 3 500 kg.

35L-chassi: Benämning på chassit som beskriver vilken totalvikt husbilen har. 35 = totalvikten 3 500 kg.

40H-chassi: Benämning på chassit som beskriver vilken totalvikt husbilen har. 40 = totalvikten 4 000 kg.

43H-chassi: Benämning på chassit som beskriver vilken totalvikt husbilen har. 43 = totalvikten 4 250 kg.

A
A-mått: Anger vilken storlek förtältet ska ha. Måttet gäller skenan som går från husvagnens ena nedre hörn, över hela husvagnssidan och ner till det andra nedre hörnet. Längden på skenan, plus avståndet till marken, både fram och bak är det mått som kallas A-mått.

ABS-bromsar: ABS (Anti Block System) finns idag i de flesta moderna husbilar. Fördelen med ABS-bromsar är att husbilen går att styra även under en hård inbromsning samtidigt som även risken för sladd minskar. ABS-bromsarna styrs med hjälp av elektronik som registrerar friktionen för varje hjul under en inbromsning och anpassar därefter bromskraften efter friktionen.

AC – bildel: Kylning, aircondition, som drivs av motorn och som ger ett behagligt klimat i hytten under färd.

AC– bodel: Kylning, aircondition, som drivs med 230V (när man är kopplad till ström) och som ger ett behagligt klimat i husvagnen/husbilen när den står still, på exempelvis en camping eller parkeringen hemma vid huset. Vid automatisk aircondition heter det ECC, istället för AC, något som branschen däremot brukar missa i sina annonser/prisskyltar.

AES-kyl: Ett automatiskt läge på kylskåpet som man ställer in. När man ställt in AES väljer kylskåpet själv vilken energikälla (12V, 230V, gasol) som ska användas vid vilket tillfälle. AES-kylskåpen är vanliga i nya husbilar, men förekommer sällan i husvagnar. Namnet AES kommer från den största tillverkaren av fritidskylskåp, Dometic. Detta automatiska system har samma funktion som tillverkaren Thetfords SES-system.

Airbag: Krockkudde som skyddar föraren och passageraren vid en eventuell kollision/krock. Airbag saknas ofta helt i äldre husbilar, men är standard på förarplatsen i nyare husbilar. Airbag till passagerarplatsen är ofta ett tillval som finns i något av husbilstillverkarens utrustningspaket.

Aircondition – bildel: Kylning, AC, som drivs av motorn och som ger ett behagligt klimat i hytten under färden.

Aircondition – bodel: Kylning, AC, som drivs via 230V (när man är kopplad till ström) och som ger ett behagligt klimat i husvagnen/husbilen när den står still, på exempelvis en camping eller parkeringen hemma vid huset.

ALDE - vattenburen centralvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite dyrare husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via element, eller så kallade konvektorer, som sitter monterade runt väggarna. Systemet fungerar alltid med gasol, men kan också köras med 230V om tillvalet gjorts. Vattenburen värme värms, precis som det låter, med hjälp av vatten – men också glykol (för att systemet inte ska frysa sönder under vintertid). Vid vintercamping rekommenderas starkt vattenburen värme, då värmen blir mer jämn, gedigen och känns inte lika torr som värme via luftburet system. Nackdelen med vattenburet system, jämfört med luftburet värmesystem, är priset, tiden för uppvärmning samt vikten. Tidigare fanns det två tillverkare av detta system, Primus och ALDE, men idag finns det endast marknadsledande ALDE kvar.

AL-KO Air Top: Hjälpfjädring avsedd för Fiat Ducato originalchassi med bladfjädring. Med hjälp av Air Top kan man styva upp bilens fjädring. Därigenom förbättras stabiliteten och bilen blir stadigare och komfortablare att köra. De båda luftbälgarna har separat luftpåfyllning, vilket sker manuellt via nipplar. Tack vare detta kan trycket varieras mellan höger och vänster sida vilket ger möjlighet att kompensera för ojämn lastfördelning. Air Top är enkelt att montera. Luftbälgarna monteras mellan ramen och fjäderfästet på axeln. Air Top är också EG-godkänd för eftermontering på Fiat Ducato.

AL-KO chassi: Galvaniserat (skyddsbehandlat mot rost, salt, m.m.), ofta specialkonstruerat chassi som sitter monterat på husbilar gjorda för bl.a. vinterbruk. Unika fördelar är galveringen, vikten, konstruktionen samt fördelen att chassit redan från start är förberett för de flesta tillbehör från samma tillverkare (AL-KO Kober i Tyskland).

ALC: Nivåreglerande stötdämpare med inbyggd hjälpluftfjädring för chassier med dubbla axlar från AL-KO. 

ATC-system: Ett anti-sladd-system för husvagnar som fungerar som ett ESP-system för personbilar; så snart ATC:n känner av en acceleration i sidled så ser systemet till att släpfordonet håller rätt kurs. Finessen är att inbromsningen inte styrs av bilen utan direkt av ATC, som sitter direkt på släpfordonets påskjutsbroms. Ekipaget stabiliseras på så sätt helautomatiskt. ATC-systemet sitter monterat på AL-KO chassin. Har samma funktion som iDC-systemet som sitter monterat på BPW-chassin.

Alkov: Husbil med påbyggnad ovanför hytten, vanligtvis inredd som sovplats, sovalkov. Brukar även kallas för keps.

Alkovbädd: Sovplats placerad i husbilens alkov/keps/påbyggnad ovanför hytten. Brukar även kallas för sovalkov eller loft.

Andrahandsvärde: Det värde som finns kvar den dagen man vill byta/sälja sin husvagn/husbil.

Antisladdsystem: Motverkar att husbilen får sladd genom att bromsa hjulen individuellt och på så sätt räta upp bilen vid tendenser till sladd.

Antispinnsystem: En enkel funktion som motverkar att det drivande hjulparet inte roterar snabbare än vad husbilen rör sig, så att hjulen inte spinner.

Auktoriserad svensk verkstad: Svensk verkstad som är GODKÄND av tillverkaren/ importören för ett speciellt husvagns- och/eller husbilsmärke.

Auktoriserad svensk återförsäljare: Svensk återförsäljare som är GODKÄND säljare av tillverkaren/ importören för ett speciellt husvagns- och/eller husbilsmärke. Om man köper en ny husvagn/husbil av en icke godkänd återförsäljare bör man ta sig en ordentlig funderare innan man genomför köpet (läs gärna mer under orden ”Privatimport” och ”Importerade fordon”).

Autodrain: Tillval utvecklat av KABE inför årsmodell 2013, som gör att hela vattensystemen kan tömmas med en enda knapptryckning på elpanelen. Praktiskt för dig som använder din husvagn mycket, och särskilt på vintern! Kommer troligtvis inom kort kopieras av de flesta tillverkare.

Automatiserad växellåda: En manuell växellåda försedd med en robot som kopplar/växlar åt dig. Går både att köra som manuell eller automatisk, med skillnaden att kopplingspedalen saknas. Väldigt populär lösning från Fiat med namnet Comfort Matic.
 
B
B-körkort: Förarbevis som godkänner körning av fordonskombinationer (bil + husvagn) samt husbilar inregistrerade som Personbil Klass 2 med en totalvikt på upp till 3,5 ton. Läs gärna mer under kategorin "Körkortsregler".

BE-körkort: Förarbevis som godkänner körning av fordonskombinationer (bil + husvagn) med en totalvikt på 3,5 ton, med begränsningen av dragfordonets bestämmelser. Läs gärna mer under kategorin "Körkortsregler". 

Backkamera: En kamera, med skärm framme hos föraren, som hjälp vid backning. Gör att föraren får bra sikt bakåt och kan backa fordonet på plats utan hjälp av medresande eller förbipasserande person. Finns bl.a. med både enkel och dubbellins/dubbla objektiv, med eller utan skyddsplåt, med mikrofon för ljudupptagning eller ljudlös, samt trådlås eller via kabel.

Backsensor: En sensor/givare som med hjälp av ”pip”-ljud beskriver för föraren hur nära man befinner sig ett annat föremål vid backning. Ju mindre ”ljudlöst” mellan varje ”pip”, ju närmare befinner man sig ett annat föremål.

Bakparti: Bakväggen på husvagnen/husbilen där blinkers/bromsljus/positionsljus är monterade. Bakpartiet är den vägg som är i motsatt riktning från draget/förarhytten.

Barnkammare: Husvagn eller husbil med våningssäng, perfekt för just barnfamiljen.

Barskåp: Ett förvaringsskåp anpassat för en eller flera flaskor, men också ibland för glas. Sitter ofta monterat ganska så högt i en husvagn/husbil med tanke på våra yngre medpassagerare.

Batteriladdare: Laddaren som laddar upp bodelsbatteriet/batterierna.

Bildel: Den sektionen i husbilen där föraren och passageraren fram sitter under färd eller stillastående. Denna del kommer helt eller delvis från biltillverkaren, därav namnet bildel. Efter bildelen kommer bodelen, alltså där man bor, sover, lagar mat, går på toa, m.m. Annat ord för bildel med samma betydelse är hytt, förarhytt, förarmiljö.

Bodel: Den del av husbilen som används för boendet, alltså den delen som själva husbilstillverkaren bygger på bilen/chassit.

Bodelsdörr: Passagen in eller ut från bodelen i en husbil.

Boggi: Boggi kallas den anordning som sitter under en husvagn med fyra hjul (eller husbil med 2 hjul fram och 4 hjul bak) i syfte att sprida fordonets last på fler axlar och därmed minska axeltrycket, öka lastförmågan och förbättra kurvtagningen. Boggi är två axlar vilka har ett centrumavstånd mindre än 2 meter. I de fall en husbil byggs med tre axlar, och avståndet mellan första och tredje axeln understiger fem meter räknas detta inte som boggi, utan som en "trippelaxel".

Bromsprovare: Verkstadsutrustning som ser till att hjulen på husvagnen/husbilen snurrar även fast fordonet inte rör sig. Används speciellt på husvagnar i vår bransch för att kontrollera hela bromssystemet. En verkstad utan bromsprovare bör inte beskrivas som fullutrustad. Bromsprovaren används också alltid vid besiktningen av husvagnen hos Bilprovningen.

Bruttovikt: Den nuvarande vikten. Tjänstevikten + nuvarande/tillfällig last.

Bränslecell: Enhet som drivs av metanol (finns bl.a. på bensinmackar) och som producerar 230V-ström till husbilen eller husvagnen. Fördelarna är de låga och ofarliga avgaserna samt den väldigt låga ljudnivån. Nackdelen, jämfört med exempelvis ett elverk, är inköpspriset.

Bäddar: Beskriver antalet sovplatser. Exempel, 4 bäddar = 4 sovplatser.

C
C-körkort: Förarbevis som godkänner körning av husbilar (Personbil Klass 2 och tung lastbil) med en totalvik på upp till 60 ton. Läs gärna mer under kategorin "Körkortsregler". 

Campagon.se: Sveriges nya fritidsportal för alla med ett intresse av husvagnar, husbilar och camping. Campagon är skapat av campingentusiaster för campingentusiaster och ger dig som frågvis nybörjare eller erfaren veteran en unik chans till rätt information samt möjligheten att dela allt gällande campinglivet på ett ställe.

Campagon-kort: Mastercard-kort framtaget för alla, inte enbart de som uppskattar campinglivet. Fördelen med Campagon-kortet, jämfört med ett vanligt betal- eller kreditkort, är att alla Campagons tjänster är integrerade i detta kort. Campagons trygghetspaket (med alla dess förmåner och rabatter), Campagon Finansiering och Campagons kommande Försäkringstjänst är alla delar som regleras automatiskt via detta kort. Enkelt, smidigt och förmånligt.  

Camper: En bostadsinredd modul (husvagn utan hjul) som vid körning spänns fast på flaket på en pick up eller lätt lastbil.

Campingkort - SCR: Camping Card Scandinavia ges ut av SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation. Kortet är kostnadsfritt, men ett årligt märke måste köpas för att kortet ska vara giltigt. Enligt SCR krävs detta kort på alla campingplatser som är medlemmar i denna organisation. Kortet gäller också i Norden samt på utvalda campingplatser i ett femtontal europeiska länder. Innehavare av SCR- kan också få vissa förmåner och rabatter. Internationellt campingkort, Camping Card International, CCI, tjänar som ditt ”pass” när du besöker utländska campingplatser. Många campingplatser lämnar rabatt på campingavgiften till de gäster som har CCI.

Campingmöbler: Utomhusmöbler som är speciellt anpassade för campinglivet, och då menar vi att de är viktbesparande samt går att vika ihop för att uppta minsta möjliga utrymme.

Campingplats: Anläggning för att ta emot gäster i husvagnar, husbilar, tält eller annat mobilt boende. Erbjuder ofta också uthyrningsstugor. Campingplatser tillhandahåller viss service, som toaletter, duschar, vatten, avloppstömning och latrintömning - sådan service som mobila turister behöver.

Campingsäsong: Brukar vanligtvis starta runt påsk och sedan fortsätta fram till oktober/november beroende på snön.

Campingtomt: Den yta gästen får till förfogande för det egna campingfordonet/tältet.

Centraldammsugare: Dammsugare monterad i inredningen. Har en kompakt dammsugarslang som kan bli upp till ca 10 m lång i fullt utdraget läge. Drivs endast med 230V. Väldigt populär i större/lyxigare husvagnar.

Centrallås: Ett fjärrstyrt låssystem som finns på flertalet husbilar. Finns många olika varianter, men den vanligaste är antingen bara för bildelsdörrarna eller för både bodels- och bildelsdörrar. Börjar också på nyare modeller att finnas som tillval för de utvändiga lastluckorna.

Chassi: Underredet som husvagnar byggs på, eller det fordon som är grunden för husbilar.

Cityvatten: En utvändig anslutning på husvagnen/husbilen som gör att man kan ansluta kommunalt vatten utifrån.

Cirkulationspump (12V och 230V): Pumpen som i din luftburna eller vattenburna värmepanna gör att luften cirkulerar i husvagnen/husbilen som den ska. 12V cirkulationspump finns alltid, däremot så finns 230V cirkulationspump som tillval för det vattenburna systemet.

Comfort-Matic: Är en robotiserad manuell växellåda: kopplingen finns, men öppnandet och stängandet hanteras av en styrenhet och utförs av små "ställdonsrobotar" som arbetar inifrån. Den vänstra foten kan vila och föraren behöver inte sitta spänd i vaksam uppmärksamhet hela tiden. Till skillnad från traditionella automatväxellådor (med hydraulisk momentomvandlare), bibehåller Comfort-Matic-växellådan samma 6-växlars mekanik som den manuella växellådan och erbjuder därmed en oförändrad prestanda. Den elektroniska styrningen av växlingen möjliggör även en reducerad förbrukning! Gäller Fiat och brukar inom husbilsvärlden kallas för automatisk växellåda.

Compact Living: En ordfras som ofta används av tillverkarna, översatt betyder det kompakt boende – vilket precis är vad husvagnar och husbilar handlar om.

Cross-over: En husbil, som jämfört med en vanlig halvintegrerad husbil, är utrustad med ett förhöjt tak ovanför sittgruppen fram, där en takbädd (elektrisk eller manuell) är placerad och kan fällas ner. Ett annat ord för detta är halvintegrerad husbil med taksäng.

Cykelställ: Hållare för 2 eller flera cyklar. Kan antingen monteras framför gasolkofferten på en husvagn eller monteras på bakväggen på din husvagn/husbil. Tänk på att cykelställen, oavsett anpassning för antalet cyklar, oftast har en maxbelastning på 50 kg. Det finns både fasta, höj- och sänkbara, manuella och elektriska cykelställ - rådfråga gärna med din montör vilket ställ som passar bäst på just ditt fordon. På husbilar finns det även cykelställ som monteras i garaget, vilket ger fördelen att de är skyddade mot smuts/nederbörd samt mot stöld, nackdelen är att de tar mycket utrymme i husbilens garage.

D
Dekor på instrumentpanel i hytt: En list som monteras på bildelens instrumentpanel för att ge husbilen en annan, troligtvis lyxigare känsla. Finns bl.a. som trädekor och silverdekor – som är de två vanligaste varianterna.

Delintegrerad: Husbil som är byggd på lastbilschassi, där originalhytten är bibehållen . I vissa fall dock modifierad, exempelvis med isolering och speciella hyttstolar. Vanligtvis är dessa stolar vändbara, och kan integreras med bodelen.

Demofordon: Ny husvagn/husbil som står hos handlaren/återförsäljaren för visning. Ett annat ord med samma betydelse är visningsfordon.

Dinette: Sittgrupp med två soffor och ett bord placerat mellan. Är oftast bäddbar och kan göras om till en säng.

Drivmedel: Bensin eller Diesel som husbilen drivs med.

DRL-ljus: Daylight Running Light, ljusdioder som man använder under dagtid för att spara på halvljuset. En snygg designdetalj som man bl.a. känner igen från bilvärlden.

Drottningsäng: Mittplacerad dubbelsäng med garderober på vardera sida samt en gång på var sida om sängen. Drottningsäng är en ganska ny planlösning inom husbils- och husvagnsbranschen, men är idag den näst vanligaste planlösningen efter långbäddarna. Ett annat ord med samma betydelse är queensbed.

Dubbelbädd: En dubbelsäng som kan vara placerad i ena hörnet (fransk säng), längs hela fordonets bredd (tvärbädd), mittplacerad dubbelsäng med en gång på var sida om sängen (Queensbed, drottningsäng) eller som nedfällbar säng i integrerad husbil eller halvintegrerad husbil med taksäng. Fördelen med denna bädd är liggkomforten samt besparingen av ytan i fordonet, nackdelen är att denna typ av bädd oftast är svårare att bädda än långbäddar.

Dubbelhjul: Betyder att husbilens bakre axel har 4 hjul, två bredvid varandra på höger sida och två på vänster sidan. Totalt är det 6 hjul på en husbil med dubbelhjul, 4 bak och 2 fram. Fördelen med dubbelhjul är ett bättre grepp samt stabilare gång på vägen.

Dubbelglas: Två enkelglas som är monterade mot varandra för att minska risken för kallras i husbilen under kyligare perioder. Går endast att få i integrerade husbilar, och endast på sidorutorna.

Dubbelgolv: Ett utrymme mellan innergolvet och yttergolvet som är uppvärmt med hjälp av vattenburen eller fläktburen värme. Fördelen med dubbelgolvet är att systemet fungerar på både 230V och gasol, vilket betyder att man även kan utnyttja golvvärmen när man fricampar.

Dubbelgolv med invändiga förvaringsluckor: Ett lastutrymme mellan innergolvet och yttergolvet som är uppvärmt med hjälp av vattenburen eller fläktburen värme. Fördelen med dubbelgolvet är att systemet fungerar på både 230V och gasol, vilket betyder att man även kan utnyttja golvvärmen när man fricampar. Nås inifrån via utsågade luckor i innergolvet.

E
El-backspeglar: Eldriven justering, från förarplatsen, av spegelglasets vinklar på både höger- och vänster backspegel.

El-fotsteg: Fotsteg som via en knapp är kopplad till det 12V-drivna systemet för att ta in eller ut fotsteget vid bodelsdörren/ytterdörren. Vanlig utrustning på husbilar, men inte på husvagnar. På vissa husbilar går detta steg in automatiskt när man startar husbilen, och på andra husbilar måste man ta in det manuellt via ett knapptryck.

El-fönsterhissar: Sidorutor i hytten som öppnas och stängs via knappar.

Elpatron: Tillbehör till gasolpannan som gör det möjligt att få värme via el.

Elverk: Enhet som vanligast drivs av diesel och som producerar 230V-ström till husbilen eller husvagnen. Nackdelarna kan vara avgaserna samt den höga ljudnivån. Fördelen, jämfört med exempelvis Bränslecellen, är inköpspriset.

ESP-system: ESP (Elektroniskt Stabilitets Program) är ett sofistikerat elektroniskt system för stabilitetskontroll som bevakar din husbils stabilitet och hjälper till att bibehålla en perfekt kontroll över fordonet, utan att du ens märker det.

ESP Traction Plus: ESP-systemet i kombination med Traction Plus, ger husbilen en smidig urkoppling när väggreppet inte är det bästa. Det är ett elektroniskt system som inte påverkar vikten på din Ducato. Till exempel, om det är svårt att starta på blött gräs på morgonen, ska du trycka på den lilla knappen på instrumentpanelen, så överför Traction Plus momentet till framhjulet med ett högre väggrepp. På så vis underlättas starten och du kan koppla ur i situationer som annars skulle bli svåra att hantera. Systemet kan aktiveras endast upp till 30 km/tim. Traction Plus är ett vidareutvecklat system från Fiat ett vanligt ESP-system.

Europagaranti: En garanti är ett frivilligt åtagande där någon lovar att ansvara för produkten eller delar av produkten. En Europagaranti är normalt ett åtagande från tillverkaren att ansvara för produkten (enligt de förutsättningar som garantivillkoren anger) oavsett var i Europa den säljs. Med en sådan garanti i handen kan man vända sig till tillverkarens generalagent i respektive europeiskt land för att få hjälp med garantierna, förutsatt att den verkstad man vänt sig till har tid att hjälpa en. I många fall behöver också kunden betala för garanti hos verkstaden, för att sedan göra upp allt med den återförsäljare som sålt den privatimporterade husvagnen/husbilen. Tänk också på att det kan vara svårt att få tider hos en auktoriserad svensk verkstad om man t.ex. köpt privatimport, då verkstaden i regel (och fullt naturligt) alltid hjälper sina egna kunder först.

Extra värmepaket i hytt: Fläkt som är placerad under förar- och/eller passagerarstol. Finns flera varianter där värmepaketet antingen på egen hand bidrar med uppvärmning, men allra vanligast är att värmepaketet (med sin fläkt) hjälper det övriga värmesystemet att få bättre spridning på cirkulationen i hytten på en husbil.

Extrautrustning: Den utrustning som monteras extra på en husvagn/husbil, även kallade tillval.

F
F-camping: Campingplatser som inte är medlemmar i SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation. F står för Fristående campingplatser. På F-campingar krävs inga campingkort.

Fabrikationsfel: Ett fel som orsakats av en konstruktionsmiss i fabriken, täcks självklart av garantin.

Farthållare: Anordning som automatiskt övervakar och reglerar hastigheten för husbilen. Farthållaren manövreras med ett reglage som vanligtvis sitter på en spak på eller vid ratten. När farthållaren är aktiverad kan den inställda hastigheten finjusteras uppåt eller nedåt med hjälp av knappar på reglaget. Fartkontrollen förblir aktiv till dess bromspedalen eller kopplingspedalen (på manuellt växlade husbilar) trampas ned, eller till dess att den stängs av på reglaget. Om föraren tillfälligt ökar hastigheten, till exempel vid en omkörning, återgår farthållaren till den inställda hastigheten när gaspedalen åter släpps upp.

Fiat Ducato: Transport-/skåpbilen som Fiat levererar till husbilstillverkare. Fiat har idag över 80 % av husbilsmarknaden i Europa.

Fiat lågbyggt chassi med extra bred spårvidd: Ett specialkonstruerat husbilschassi framtaget av Fiat som har extra bred spårvidd (avstånd) mellan de bakre hjulen. Fördelen är en stabilare gång på vägen.

Finansiering: Avbetalning på den husvagn/husbil man köper. Kontantinsats, 20 - 30 % av den totala summan, måste enligt lag betalas kontant, resterande får man ta på avbetalning. En ny husbil går att belåna upp till 20 år (240 månader) och en ny husvagn upp till 15 år (180 månader). På ett begagnat fordon kan det skilja lite gällande belåningstiden beroende på information, bolag, kontantinsats, m.m. Räntan ligger vanligtvis runt 6,95 %.

Fix’n’go-kitt: Servicekitt, vid punktering, innehållande tryckpump samt tillfälligt tätningsmedel.

Fransk säng: Dubbelsäng placerad i ena hörnet, med toaletten i motsatt närliggande hörn. Alltså, om du tittar på en fransk säng kan du exempelvis se dubbelbädden på högersidan av husbilen och toaletten på väntersidan – bredvid sängen.

Fricamping: Uppställning i det fria, men utan att bryta mot regler och bestämmelser. Kan vara i en glänta i skogen, vid en sjö eller annan plats som lockar för tillfället.

Frontbåge: Stål- eller aluminiumbåge som monteras längst fram på husbilen. Skyddar husbilen vid krock med exempelvis ett rådjur. Det går också utmärkt att montera ett eller flera extraljus (helljus) på frontbågen.

Formsydda textilmattor: Mattor som är speciellt anpassade för en viss husvagns/husbils golv och som följer inredningens former och struktur, tillverkas alltid i tyg/textil.

Fuktmätare: Redskap som verkstaden använder för att kontrollera fuktigheten i en husvagn/husbil.

Fuktskada: Betyder att husvagnen eller husbilen läckt in vatten och därigenom bildat mögel eller börjar ruttna invändigt. Om du råkar ut för en fuktskada bör du fundera över om det är värt att renovera upp fordonet, om du ska behålla det trots skadan eller sälja det billigt (och då självklart informera om skadan). Vid allvarliga fuktskador kan du känna vattnet från väggen, och i vissa fall också se det rinna. Fuktskadan hittas vanligast hos verkstäder med deras mätinstrument vid en fukttest. En fuktskada kostar vanligtvis från ca 15.000 kr till ca 100.000 kr att laga, beroende på fordon. I enstaka fall kan kostnaden bli ännu högre.

Fukttest: En test som utförs av auktoriserad verkstad för att kontrollera att husvagnen/husbilen inte har fått förhöjda fuktvärden. Om mätaren ger rött utslag betyder det att husvagnen/husbilen utsatts för fukt, vilket har lett eller kan leda till en fuktskada (för högt vattenvärde i väggar/golv/tak) eller mögel.

Färdplatser: Beskriver antalet totala godkända platser (förare + passagerare) som husbilen är anpassad/inregistrerad för. En färdplats MÅSTE vara försedd med bälte. Vid bakåtvänd sittplats behövs endast 2-punktsbälte samt nackstöd.

Färskvattentank: Tanken/behållaren för det oanvända dricksvattnet som du fyller på i husvagnen/husbilen.

Förbränningstoalett: En förbränningstoalett är en toalett som förbränner avföring och toalettpapper i hög temperatur, och lämnar aska som avfallsprodukt. Förbränningstoaletten är ett bra alternativ till dagens kassettoalett, då den förbränner avföring och urin i 600 grader Celsius, kvar blir ren aska som dels är lätt att bära men som också går utmärkt att använda som växtnäring. Exempel på leverantör är Cinderella.

Förstagångsköpare: En kund som för första gången ska köpa en ny eller begagnad husvagn eller husbil, och som aldrig ägt ett sådant fordon tidigare.

Försäljningsuppdrag: När en privatperson lämnar in sin husvagn/husbil till försäljning hos en återförsäljare mot provision. Fördelen med detta är att den blivande kunden, till skillnad från ett vanligt privatköp, kan få hjälp med finansiering och garanti samt får objektet servat och fukttestat innan leverans.

Förtält: Tält som monteras på husvagnen, och blir som ett uterum. Finns i många olika modeller.

G
Garage: Kännetecknar det stora lastutrymmet, som på flertalet husbilsmodeller, finns under dubbelsängen eller långbäddarna bak i husbilen. Utrymmet nås från utsidan och rymmer oftast allt man behöver ha med sig under sin resa.

Garanti: En säkerhet/trygghet som tillverkarna eller återförsäljarna erbjuder för att skydda både sig själv och kunder om något händer/går sönder. Garanti ger kunden rätt att reklamera sitt fordon, under garantitiden, så att tillverkaren/återförsäljaren har möjlighet att rätta till eventuella fel. Viktigt att känna till är också att nya husvagnar/husbilar oftast transporteras med lastbil till återförsäljaren där kunden köpt sitt fordon, detta betyder att fordonet aldrig använts ”på riktigt”. Var därför beredd på att husbilen/husvagnen måste göra en så kallad ”justering” av exempelvis skåpluckor eller andra delar innan allt blir riktigt bra och satt sig på plats. En ny husbil/husvagn är oftast bäst efter en tids användning.

Garantibok: Värdehandling som tillverkaren ger ut på sina husvagnar/husbilar. Garantiboken beskriver vad som gäller för att garantin ska vara aktiv.

Garderob med inbyggt torkskåp: Tack vare en takventil, ett värmepaket/värmepannan samt ett droppfat gör om den vanliga garderoben till ett torkskåp. Väldigt uppskattat under vintertid samt under perioder med mycket nederbörd.

Garage med praktiska förvaringshyllor: Stort lastutrymme som nås utifrån, inrett med förvaringshyllor som hjälper till att organisera detta utrymme bättre.

Gaslarm/Gas- och Narkoslarm: Larm som varnar för läckande gasol. Det är inte heller ovanligt att gasollarmet även tar upp narkosgaser, vilket är en gas som exempelvis vägpirater använder för att söva ner de boende i husvagnen/husbilen innan de gör ett inbrott.

Gasol: Den gas som vanligtvis används i fritidsfordon för kylskåp, uppvärmning och matlagning. Förvaras i särskilda flaskor, varifrån gasen leds in till respektive funktion i fordonet.

Gasolkoffert: Utrymme där gasflaskorna har sin plats. I husvagnar finns den som separat utrymme, där det förutom plats för flaskorna också ryms allehanda annan oöm packning. Husbilar har ofta ett utvändigt fack avsett endast för gasolflaskorna. Har samma betydelse som gasolutrymme.

Gasolomkopplare - automatisk: En anordning som automatiskt slår över från den ena till den andra gasoltuben, när den första tagit slut. Finns både med och utan indikation på att anordningen slagit över till den nya gasoltuben.

Gasolomkopplare – automatisk med Eis-Ex: Auto. En anordning som automatiskt slår över från den ena till den andra gasoltuben, när den första tagit slut. Finns både med och utan indikation på att anordningen slagit över till den nya gasoltuben. Tack vare Eis-Ex, en uppvärmningslang för vinterbruk, kan inte heller systemet frysa när det blir minusgrader ute/i förvaringsutrymmet för gasolen.

Gasolspis: En spis som drivs med gasol. Kan både ha självtändning (med tändare) eller automatisk tändning (med en knapp som skickar ut små stötar mot gasolen).

Gasolugn: Ugn som drivs med gasol, påminner annars väldigt mycket om den ugn man har hemma. Kan både ha självtändning (med tändare) eller automatisk tändning (med en knapp som skickar ut små stötar mot gasolen).

Gasolugn med separat grill: Ugn som drivs med gasol, påminner annars väldigt mycket om den ugn man har hemma. Skillnaden mellan en vanliga gasolugn och denna, är att denna ugn är betydligt större - men framför allt har ett inbyggt grillfack. Många värmer först exempelvis sin potatisgratäng i ugnen, för att sedan göra ytan krispig via grillfunktionen. Kan både ha självtändning (med tändare) eller automatisk tändning (med en knapp som skickar ut små stötar mot gasolen).

Gasolutrymme: Utrymme där gasflaskorna har sin plats. I husvagnar finns den som separat utrymme, där det förutom plats för flaskorna också ryms allehanda annan oöm packning. Husbilar har ofta ett utvändigt fack avsett endast för gasolflaskorna. Har samma betydelse som gasolkoffert.

Goldschmitt spiralfjäder: Extra starka fjädrar som monteras fram på en husbil, oftast integrerade, för att originalfjädrarna inte klarar den tyngd på framaxeln som skapats av husbilstillverkaren. Finns även andra bra spiralfjädrar från andra tillverkare än Goldschmitt. 

Golvvärme: Värme i golvet. Kan vara längs med hela golvet eller i vissa delar. Finns som eldriven (styrs med ström, fungerar endast när husvagnen/husbilen är kopplat till 230 V), vattenburen (slingor i golvet som är uppvärmda via värmesystemet med vatten/glykol), eller via dubbelgolv (ett utrymme mellan innergolvet och yttergolvet som är uppvärmt med hjälp av vattenburen eller fläktburen värme). Fördelen med vattenburen golvvärme/dubbelgolv är att båda systemen fungerar på både 230 V och gasol, vilket betyder att man även kan utnyttja golvvärmen när man fricampar.

Grundpris: Utgångspriset på en husvagn eller husbil. Gäller det ett nytt fordon bör man räkna med att det aldrig är grundpriset som man till slut kommer att betala, med tanke på beställd tillvalsutrustning.

Gråimport: Husvagnar och husbilar som importerats via företag, utan att säljas via svensk auktoriserad återförsäljare. Om exempelvis en ny husbil importeras av ett svenskt företag (som ej är godkänd av tillverkaren att importera märket till Sverige) från Tyskland, är husbilen också importerad med tysk moms. Detta betyder att den svenska staten gått miste om skatter och har därför möjlighet att kräva både importören och kunden som köpt fordonet på momsen (25 % av totalsumman) som ej skattats. Är det dessutom något garantifel på husbilen, får kunden vända sig till gråimportören för att få hjälp, som i sin tur får kontakta återförsäljaren i Tyskland där husbilen sålts. Gråimporterade husvagnar/husbilar är också ofta betydligt sämre utrustade än de svensksålda, vilket också måste läggas in i beräkningen vid tankar om ett importerat fordon. Likaså andrahandsvärdet är, precis som i bilvärlden, sämre på ett importerat fordon än ett svensksålt.

Gångmatta: Matta, som till skillnad från formsydda mattor, är lika bred över hela mattans längd och ej är anpassad för en viss modell. Vanligt tillval att köpa i efterhand för att skapa en mysigare och mer ombonad känsla. Finns oftast på metervara, så man kan klippa mattan efter den längd som behövs.

H
Halvintegrerad husbil: En husbil där man ser fronten på en ”skåpbil” (oftast Fiat, Renault, Ford eller Mercedes-Benz) separat, men en bredare påbyggnad efter hyttens förar- och passagerardörr. Har samma betydelse som delintegrerad husbil.

Halvintegrerad husbil med taksäng: En husbil, som jämfört med en vanlig halvintegrerad husbil, är utrustad med ett förhöjt tak ovanför sittgruppen fram, där en takbädd (elektrisk eller manuell) är placerad och kan fällas ner. Ett annat ord för detta är Cross-over, som bl.a. används av Adria.

Handhavande fel: Ett fel som orsakats av kunden och inte täcks av garantin. Ett fel som inte är en fabrikationsmiss, något tillverkaren kan rå för. Exempel på handhavande fel är en trasig bordskiva, repiga rutor, trasig gasolugn med matrester på brännaren, igensatt avlopp, och mycket mer!

Heki-taklucka: Stor taklucka/takfönster som ger bra ljusinsläpp via sitt klarglas. Även kallad Heki 2. Finns också med inbyggd belysning, då kallad Heki 2 De Luxe.

Hill holder: Systemet som vid start i uppförsbacke, under några sekunder, förhindrar husbilen att rullar bakåt när fotbromsen släpps. Hill holder-funktionen eliminerar risken vid start i uppförslut och gör att man inte behöver slira på kopplingen. Dessutom minskar den slitaget på däcken.

HRF: HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund) är den samlande organisationen för svenska företag med anknytning till mobilt boende. Förbundet organiserar såväl tillverkare och importörer av husvagnar och husbilar samt tillbehörs- och serviceföretag. Samtliga ledande företag inom branschen är idag medlemmar. För att göra HRF-anslutna företag till en trygg affärspartner för enskilda ägare/köpare av husvagnar och husbilar ställer HRF höga krav på sina medlemmar både ifråga om etik, arbetssätt och företagsstruktur.

Husbilscamping: Vanligtvis ställplats, som endast tillåter husbilar att parkera där, inga andra campingfordon är beviljade.

Husbilstvätt: Tvättplats anpassad för husbilar. En bra husbilstvätt är en lång tvätthall som har en eller flera fristående stegar, hög taknivå samt alla nödvändiga tvättmedel/borstar/vattenslangar. 

Huvudpanel: Den panel i husvagnen/husbilen därifrån man styr huvudbrytaren, kontrollerar vattennivåer, laddning, m.m. Flera andra ord med samma betydelse är Elpanel och Manöverpanel.

Hydrauliska stödben: Ett stabiliceringssystem, vanligast på husbilar, för att snabbt och enkelt få fordonet plant och "gungfritt" vid parkering. Styrs vanligtvis via en fjärrkontroll eller huvudpanelen. Exempel på leverantör är E&P.

Hytt: Den sektionen i husbilen där föraren och passageraren fram sitter under färd eller stillastående. Hytten kommer helt eller delvis från biltillverkaren,
och kallas därför oftast bildel – som alltså har samma betydelse som hytt.

I
iDC-system: Ett antiwobblingssystem som fungerar som ett ESP-system för personbilar; så snart det känner av en acceleration i sidled så ser systemet till att släpfordonet håller rätt kurs. Finessen är att inbromsningen inte styrs av bilen utan direkt av iDC, som sitter direkt på släpfordonets påskjutsbroms. Ekipaget stabiliseras på så sätt helautomatiskt. iDC-systemet sitter monterat på BPW-chassin, men har samma funktion som ATC-systemet som sitter monterat på AL-KO chassin.

Importör – godkänd: Det flesta av alla de husvagnar och husbilar som säljs i Sverige är från början importerade. Det är däremot skillnad om de är privatimporterade (läs mer under ordet ”Privatimport”)eller via importör som är godkänd av tillverkare.

Inbyte: Den husvagn eller husbil som återförsäljaren tar i byte vid köp av ett annat fordon.

Inbyteslista: Bok/webbaserad tjänst för återförsäljarna av husvagnar och husbilar som används vid en värdering av ditt och andras fordon. Listan beskriver ett visst värde, som sedan kan regleras (högre eller lägre) av återförsäljaren efter egna bedömningar gällande skick, utrustning, mil samt intresse för inbytet.

Inbrottslarm: Ett larm med en eller flera rörelsesensorer, aktiveras när man inte befinner sig i fordonet. Kan även vara sammankopplat med ett skallarm.

Innerskärmar: Sitter monterat i hjulhuset för att skydda fordonet mot grus, vatten, is, snö och salter. Ett populärt tillval på husbilar som också kan dämpa ljudnivån något under färd.

Instegsbelysning: En belysning, ljussken, som finns innanför ytterdörren/bodelsdörren som gör det lättare att se olika nivåskillnader vid insteget.

Instegshandtag: Ett handtag som finns innanför ytterdörren/bodelsdörren som är ett bra stöd vid in- och utpassage.

Instegsmodell: Husvagnar och husbilar som vänder sig till förstagångsköpare med vanligtvis enklare utrustning och lägre pris.

Instegsgarderob: Plats för ytterkläder i direkt anslutning till entrédörren.

Instruktionsbok: Beskrivning via bok eller pappersutskrift som förklarar hur man ska sköta sin husvagn, husbil eller tillbehör. 

Integrerad husbil: En husbil där tillverkaren endast får chassi, instrumentpanel, motor och i vissa fall säten monterade. I detta fall kan man enkelt säga att husbilstillverkaren bygger, i stort sett, en helt egen husbil. En integrerad husbil brukar ofta kallas för buss, då hytten är lika bred som bodelen och påminner om just en buss. Med tanke på andrahandsvärdet rekommenderas det inte att beställa en integrerad husbil utan taksäng ovanför hytten, då de flesta som letar efter en ny/begagnad integrerad husbil är ute efter just den extra bäddlösningen. Ett annat ord för detta är helintegrerad husbil, som har exakt samma betydelse.

Inverter: Omvandlare som ändrar 12V-ström till 230V-ström, och tvärtom. Viktigt att tänka på är att bara för att du omvandlar 12V-strömmen till 230V-ström så kan du inte använda vilka elektroniska apparater som helst. Tänk också på att strömmen i batteriet går slut väldigt fort vid denna typ av strömomvandling.

Iveco Daily: Transport-/skåp-/lastbilen som Iveco levererar till husbilstillverkare.

J
Jalusi för framruta samt sidorutor: En gardin, oftast räfflad i ett speciellt pappersmaterial, för att skydda mot insyn samt hjälpa till vid nattens mörkläggning. Finns i vissa fall endast för sidorutorna i hytten eller endast för framrutan.

Jalusiskåp: Förekommer ofta istället för traditionell skåplucka, då jalusin sparar utrymme. Även jalusidörr används, exempelvis till toalettrummet.

K
Kamkedja: Driver kamaxeln i husbilens fyrtaktsmotor. Kamkedjan behöver inte, till skillnad från kamremmen, bytas efter ett visst antal mil eller år.

Kamrem: Driver kamaxeln i husbilens fyrtaktsmotor. Kamremmen är utsatt för förslitning, och därför rekommenderar motortillverkaren att den byts ut efter ett visst antal år eller rullade mil (beroende på tillverkarens bestämmelser). På många typer av motorer kan kolvarna stöta samman med ventilerna med omfattande skador som följd, om en kamrem brister. Kostar ca 6-10.000 kr att byta kamrem.

Kassettoalett: Toalett med en inbyggd behållare som samlar upp avföringen. När behållaren/kassetten är full brukar man tömma denna i ett servicehus på en camping/ställplats eller i toaletten hemma. Viktigt att tänka på är att använda toamedel i kassetten som motverkar lukt. Det är också viktigt att använda ett speciellt toalettpapper som tillsammans med toamedlet till stor del löses upp, men framför allt inte fastnar lika lätt i kassetten. Har tidigare endast funnits i plast, men har på senare år även kommit i keramikutförande. Keramik är hygieniskt bättre och har högre livslängd, nackdelen är vikten som är ca 1,5 kg mer.

Kombi-badrum: Ett badrum som är kombinerat med både toaletten, handfatet och duschkabinen.

Kompositflaska: Är en viktbesparande gasoltub som har fördelen att man kan se hur mycket gasol som finns kvar. Nackdelen är att denna flaska inte alltid klarar av trycket på vintern. Därför levereras nästan alla husvagnar/husbilar för vinterbruk (t.ex. skandinaviskt tillverkade) med antingen stål- eller aluminiumflaska.

Konvektor: Element som är kopplade till det vattenburna värmesystemet. Konvektorerna sitter vanligast placerade längs väggarna i husvagnen/husbilen och ger den jämnaste, och mest hemmaliknande, värmen i ditt fordon.

Konvektor runt instrumentbrädan fram: Element placerade i/framför hyttens instrumentbräda i husbilen för att motverka kallras från glasrutorna under kyliga perioder. Konvektorerna är kopplade till det vattenburna värmesystemet och är det som mest bidrar till jämnare och mest hemmaliknande värme i ditt fordon.

Kulhamrad utsida: Den utvändiga plåten som är det yttersta materialet på en husvagn/husbil, och ser ut som små runda prickar.

Kultryck: Den vikt med vilken husvagnens kulhandske trycker på dragbilens dragkula. Mellan 70 och 80 kg är vanligen det bästa kultrycket, men det kan variera mellan olika bilmodeller. Ofta kan det också vara bättre att ha något högre än lägre kultryck.

Kyl: Är precis som det låter, ett kylskåp. När benämningen "Kyl" eller "liten Kyl" används betyder det att kylskåpet har en lucka, samt att frysfacket är inbyggd i själva kyldelen. Fördelen med detta kylskåp är inköpspriset samt sparandet av utrymme i husvagnen/husbilen. Kylens olika energikällor är 12 V, 230 V samt gasol - det kan däremot skilja från kyl till kyl vilka energikällor som erbjuds för just din kylskåpsmodell. Finns både med och utan AES-/SES-system. Tänk också på att ett husvagns- och husbilskylskåp håller ca 20 grader kallare än den utvändiga temperaturen på sommaren, ställ därför inte kylskåpet i direkt sol - om du har möjligheten att välja. Det kan också ta upp till 8 timmar att få ett tomt kylskåp kallt från start.

Köksfläkt: Fläkt i köket som hjälper till att få ut matoset.

L
Lagerfordon: Ny eller begagnad husvagn/husbil som finns i handlarens/återförsäljarens lager.

Lastlucka: Utvändig lucka till öppningen för exempelvis ett lastutrymme eller garage.

Lastutrymme: Plats där man kan lägga/förvara sina prylar.

Lastvikt: Skillnaden mellan tjänstevikt och totalvikt, det vill säga den last fordonet tillåts ha.

LED-belysning: En ny generations lamor som sparar upp till 85 % energiförbrukning jämfört med en vanligt halogen-lampa. Blir vanligare och vanligare i husvagnar/husbilar och går även att komplettera i efterhand, då LED-lamporna finns i olika varianter som är anpassade till olika armaturer/lamphållare. Vid benämningen DELVIS LED-BELYSNING menar man att det finns LED-lampor i husvagnen/husbilen, men att det också sitter vanliga lampor.

Luftburet värmesystem: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite mer ekonomiskt prissatta husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via ett värmeaggregat (enklare husvagnar och husbilar) eller via flertalet smart placerade värmeutblås. Systemet fungerar alltid med gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Luftburen värme uppkommer, precis som det låter, med hjälp av att värmepannan värmer den luft som finns i fordonet. Vintercamping med detta värmesystem rekommenderas ej, men går om man vill. Luftburet värmesystem är däremot alldeles utmärkt för vår, sommar och höst användning. Nackdelen med luftburet värmesystem jämfört med vattenburet system är jämnheten av värmen i fordonet, uppvärmningen via 230 V samt att varmluften direkt försvinner om man exempelvis öppnar ytterdörren. Marknadsledaren av det luftburna värmesystemet är Truma.

Luftfjädring: Ett fjädringssystem som använder kompression av gas, här i form av tryckluft, för fjädringsrörelsen. Fjäderelementen består av luftbälgar som fylls med luft av en kompressor, som oftast drivs av fordonets motor. Exempel på leverantör är AL-KO.

Lufttält: En förhållandevis ny typ av förtält, som istället för ett stativ av glasfiber eller stål istället består av luftkuddar. Fördelarna är delvis ett betydligt lättare system som sparar lastvikt, men även tidsaspakten är en stor fördel då ett lufttält tar ca 5-10 min att sätta upp jämfört med ett förtält som genomsnittligt tar ca 45-60 min. Exempel på leverantörer är Kampa och Reimo.

Lågbyggt chassi med extra bred spårvidd: Ett specialkonstruerat husbilschassi med extra bred spårvidd (avstånd) mellan de bakre hjulen. Fördelen är en stabilare gång på vägen.

Långbäddar: Två enkelsängar monterade på höger respektive vänster sida, med en gång emellan. Fördelen med denna bädd är enkelheten att bädda samt liggkomforten, nackdelen är att denna typ av bädd tar mycket yta i husvagnen/husbilen. Annat ord med samma betydelse är enkelsängar.

Långliggare: Se ”säsongscampare”.

Läckindikator för gasol: Mätinstrument som varnar/indikerar om gasolen läcker. Om det blir en eller flera luftbubblor i läckindikatorn betyder det att det finns en läcka.

M
Manöverpanel: Där finns reglage för många, ibland alla, funktioner i husvagnen/husbilen, samlade på ett ställe. Kan se olika ut i olika fabrikat.
 
Markkappa: Skydd som kan placeras i husvagnens nedersta utvändiga list. Markkappan monteras i listen längst ner på dörrsidan samt i backen med markpinnar. Markkappan är till för att skydda mot blåst, nederbörd samt djur (när man monterat sitt förtält).

Markis: Ett tak som fälls ut, antingen med vev eller förhand, och som skyddar mot exempelvis nederbörd. Monteras på husbilar mot ytterväggen och blir en fastmonterad utrustning. På husvagnar kan man också montera den fasta markisen, men allra vanligast är att man drar i markisen via tältskenan. Båda markiserna kan man ha på fordonet under färd. Ett av de vanligaste tillvalen, oavsett husvagn eller husbil.

Max släpvagnsvikt: Den maximala vikt bilen får dra. Observera att det kan vara mer än vad körkortet tillåter. Till exempel kan bilen vara tekniskt godkänd för 2 ton men om du har B-körkort får du normalt inte dra en släpvagn med högre totalvikt än cirka 1500 kilo. Sammanlagda totalvikter över 3 500 kilo kräver BE-körkort.

Maxlast: Den högsta tillåtna lastvikten för ett fordon. Totalvikt – Tjänstevikt = Maxlast.

Mercedes-Benz Spriter: Transport-/skåp-/lastbilen som Mercedes-Benz levererar till husbilstillverkare.

Micro, monterad i högskåp: Micro, som är placerad i samma stapel som kylskåpet.

Mini-Heki taklucka: Taklucka i 40x40 cm storlek, men med klarglas för bra ljusinsläpp.

Mover: Anordning som är monterad i chassit vid hjulen på husvagnen. Efter att man krokat av husvagnen på exempelvis en camping, kan man med moverns fjärrkontroll styra in husvagnen på den parkering där man ska stå. Detta är ett mycket populärt tillval neråt i Europa, men börjar öka även i Sverige. Movern är också bra för alla er som har en trång gård där man knappt har möjlighet att backa in husvagnen tillkopplad till personbilen.

Myggnätsdörr: Ett skydd monterat vid ytterdörren/bodelsdörren för att minska risken för att insekter ska komma in i husvagnen/husbilen. Myggnät och mörkläggning sitter också i de flesta nya husvagnar och husbilars fönster, takfönster och takluckor.
 
Mätarställning: Anger antalet mil/kilometer som husbilen totalt rullar.

N
Nackkuddar: Huvudstöd som placerats i ovankant på sittdelen. Ger också ett lyxigare och trevligare intryck på soffgruppen.

Naturcamping: Ofta större naturområde med plats för campingfordon. Vanligast är enkel service, som vatten och toaletter, men det kan variera från plats till plats. Naturcamping förekommer mest i de norra landskapen.

Nedsänkbar dubbelbädd i hytt: Säng för 2 personer som sänks ner (antingen elektriskt eller manuellt) ovanför förar- och passagerarstolen i en integrerad husbil.

Nedsänkbar dubbelbädd ovanför sittgrupp: Säng för 2 personer som sänks ner (antingen elektriskt eller manuellt) ovanför sittgruppen i en halvintegrerad husbil med taksäng/Cross-over.

Nivåklossar: Klossar som används för att kunna reglera husvagnens eller husbilens höjd, beroende på placeringen av däcken på klossens olika nivåer/platåer.

Nivåreglering: Nivåregleringssystem kan användas för att få fordonets fram- och bakände att hålla konstant medelhöjd över vägen, oavsett belastning. Många funktioner och egenskaper påverkas negativt då medelhöjden förändras vid ändring av fordonets last. Några exempel är aerodynamiska egenskaper, strålkastarbelysning och stötdämpning. Exempel på leverantör är AL-KO.

Nyckelkort: Husbilsvärldens viktigaste kort, i samma storlek som ett kreditkort, med alla tänkbara koder/information som bildelstillverkaren behöver vid borttappandet av huvudnyckel/reservnyckel. Utan detta nyckelkort måste kanske samtliga lås (inkl. tändningslås och programmering av nya koder) bytas ut till en kostnad av ca 15.000 kr. För att du ska kunna fortsätta använda din husbil om du just tappat bort huvudnyckeln/reservnyckeln.

Nybilsgaranti: Den garanti som tillverkaren av en helt ny husbil lämnar till kunden. Är vanligtvis på 2 år från leverans, men finns också upp till 5 år.

Nyvagnsgaranti: Den garanti som tillverkaren av en helt ny husvagn lämnar till kunden. Är vanligtvis på 2 år från leverans, men finns också upp till 5 år.

O
O-ring: En packning som finns mellan gasolflaskan och reduceringsventilen. Kolla att den är tät.

P
P11: Bokstaven avser gasen, propan, och siffran antalet kilo gas som flaskan innehåller. Stålflaska.

PA11: Samma som P11 fast med aluminiumflaska istället för stål.

Panoramafönster – Sky View: Stort takfönster i klarglas som ger bra ljusinsläpp och en härlig känsla av rymd.

Parkering: En ny husbil är oftast registrerad som en personbil klass 2 och får parkera där P-skylt är uppsatt. Om inte annan skylt anger något annat.

Partikelfilter: Filter i husbilens dieselmotor som reducerar utsläppen av kväveoxider och partiklar minskar avsevärt.

PC10: Samma som P11, fast med kompositflaska istället för stål. Kompositflaskan är viktbesparande och har fördelen att man kan se hur mycket gasol som finns kvar. Nackdelen är att denna flaska inte alltid klarar av trycket på vintern. Därför levereras nästan alla husvagnar/husbilar för vinterbruk (t.ex. skandinaviskt tillverkade) med antingen stål- eller aluminiumflaska.

Pilotstolar: Förar- och passagerarstol med armstöd fram i hytten på husbilen.

Planlösning: Beskriver hur husvagnen/husbilen är planerad gällande bäddlösningen. Långbäddar, dubbelbädd eller barnkammare är de tre absolut vanligaste planlösningarna i nyare fordon.

Premium fabrikat: Tillverkare av högsta nivå/bästa klass. Erbjuder de exklusivaste husvagnarna/husbilarna från hela branschen.

Primus – vattenburen centralvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite dyrare husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via element, eller så kallade konvektorer, som sitter monterade runt väggarna. Systemet fungerar alltid med gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Vattenburen värme värms, precis som det låter, med hjälp av vatten – men också glykol (för att systemet inte ska frysa sönder under vintertid). Vid vintercamping rekommenderas starkt vattenburen värme, då värmen blir mer jämn, gedigen och känns inte lika torr som värme med luftburet system. Nackdelen med vattenburet system jämfört med luftburet värmesystem är priset, tiden för uppvärmning samt vikten. Primus tillverkas inte längre, då marknaden styrs av ALDE.

Privatcy Room: Markis för husbil (Fiamma-markis) med sidor och front som monteras i varandra med hjälp av dragkedjor. Ett bra och enkelt alternativ istället för ett förtält, blir dock mindre. Ett Privatcy Rooms sidor är utrustade med fönster och markkappa.

Privatimport: Husvagnar och husbilar som importeras av privatperson eller företag, utan att säljas via svensk auktoriserad återförsäljare. Om exempelvis en ny husbil privatimporteras av ett svenskt företag (som ej är godkänd av tillverkaren att importera märket till Sverige) från Tyskland, är husbilen också importerad med tysk moms. Detta betyder att den svenska staten gått miste om skatter och har därför möjlighet att kräva både importören och kunden som köpt fordonet på momsen (25 % av totalsumman) som ej skattats. Är det dessutom något garantifel på husbilen, får kunden vända sig till privatimportören för att få hjälp, som i sin tur får kontakta återförsäljaren i Tyskland där husbilen sålts. Privatimporterade husvagnar/husbilar är också ofta betydligt sämre utrustade än de svensksålda, vilket också måste läggas in i beräkningen vid tankar om ett importerat fordon. Likaså andrahandsvärdet är, precis som i bilvärlden, sämre på ett privatimporterat fordon än ett svensksålt.

Provtryckning/gasoltest: Ett test som genomförs av auktoriserad verkstad för att säkerställa att hela gasolsystemet är tätt och tryggt för användning. Kontroll av gasolslang(ar) till gasoltub(er) samt packningen i reduceringsventilen kontrolleras.

Påskjutsbromsen: fungerar så att när kulhandsken trycks bakåt (när bilen bromsar) överförs rörelsen (via en bromsstång) till hjulens bromsbackar som pressas mot bromstrumman.

Q
Queensbed: Mittplacerad dubbelsäng med garderober på vardera sidan samt en gång på var sida om sängen. Queensbed är en ganska ny planlösning inom husbils- och husvagnsbranschen, men är idag den näst vanligaste planlösningen efter långbäddarna. Ett annat ord med samma betydelse är drottningsäng.

Quick Stop: Erbjuds av en del campingplatser, och ligger i direkt anslutning till dessa. Man får komma tidigast klockan 21.00 och lämna platsen senast klockan 09.00. Tillgång till campingens service mot reducerad campingavgift.

R
Rastplatser: Vägverkets ordnade platser för rast och vila utmed vägnätet. Avgiftsfritt. Vissa rastplatser finns också med annan huvudman än Vägverket.

Reduceringsventilen: Jämnar ut gasoltrycket från gasolflaskan in till husvagnen/husbilen.

Registreringsbevis: Det dokument som ger tekniks data gällande fordonet. Finns ett gult och ett blått dokument. Det är också med hjälp av dessa papper som ägarbyte, avställning, påställning och viktbestämmelser sker/syns. I registreringsbeviset står det vem som är ägare till fordonet. Kolla alltid upp att säljaren är samma person som ägaren av fordonet innan du betalar och köper begagnat fordon privat. Låt aldrig heller det gula registreringsbeviset finnas i husvagnen/husbilen då tjuven kan ställa över fordonet på sig själv om denna blankett finns tillhands. 

Renköpsrabatt: Rabatten som en kund får om han köper en ny eller begagnad husvagn/husbil utan inbyte.

Reparationsobjekt: Husvagn eller husbil hos återförsäljaren som har någon typ av större skada, och som därför inte har någon garanti. Vanligaste felen på dessa objekt är: fuktskada, större elfel eller trasigt kylskåp/värmepanna/spis. Ett reparationsobjekt, är ett så kallat Gör-det-själv-objekt, vilket betyder att man teoretiskt sett enbart kan kroka på husvagnen hos återförsäljaren, betala och köra hem. Står det reparationsobjekt på en husvagn eller husbil måste ni som kund ta alla kostnader för fel eller annat som kan uppstå – precis som om ni köper privat.

Rundgrupp: Den sittdel som finns längst fram eller längst bak i en husvagn (och vissa husbilar) som är formad likt ett U. Fördelen med denna sittdel är antalet sittplatser samt utnyttjandet av hela fordonets bredd. Olika ord med samma betydelse: Rundsoffa, U-grupp, U-soffa. Denna typ av sittdel är oftast bäddbar.

Rundsoffa (U-grupp): Den sittdel som finns längst fram eller längst bak i en husvagn (och vissa husbilar) som är formad likt ett U. Fördelen med denna sittdel är antalet sittplatser samt utnyttjandet av hela fordonets bredd. Rundsoffa, även kallad rundgrupp, U-grupp och U-soffa, är oftast bäddbar.

S
Safari Room: Markis för husbil (Omnistor-markis) med sidor och front som monteras i varandra med hjälp av dragkedjor. Ett bra och enkelt alternativ istället för ett förtält, blir dock mindre. Ett Safari Rooms sidor är utrustade med fönster och markkappa.

Saneringsvätska: Speciell vätska som används för att bryta ner exkrementerna i toalettkassetten, samtidigt som den ska motverka dålig lukt. Kan också förekomma i tablettform eller som ”tepåsar”.

SCR: SCR (Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation) är bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. Sedan 1967 marknadsför SCR svensk camping i Sverige och utomlands, samt erbjuder deras medlemmar rådgivning och utbildning. Tillsammans arbetar SCR för att svensk camping ska vara en upplevelse som präglas av valfrihet, mångfald och naturrikedom – Ett Friare Liv. Deras mål är att göra Sverige till Europas bästa campingland.

Separat dusch: Duschutrymme som antingen är delat från övriga hygienutrymmet, eller som är i samma hygienutrymme men har en eller flera dörrar som delar av duschdelen.

Servicebok: Värdehandling som beskriver din husvagns eller husbils perioder för service/garantiåtgärder. En korrekt ifylld servicebok är alltid en stor fördel. 

Servicehus: Hus på campingplatser som erbjuder campinggästerna toaletter, duschar, diskplats samt tömning av latrin (kassettoalett).

SES-kyl: Ett automatiskt läge på kylskåpet som man ställer in. När man ställt in SES väljer kylskåpet själv vilken energikälla (12 V, 230 V eller gasol) som ska användas vid vilket tillfälle. SES-kylskåpen är vanliga i nya husbilar, men förekommer sällan i husvagnar. Namnet SES kommer från tillverkaren Thetford. Detta automatiska system har samma funktion som tillverkaren Dometics AES-system.

Sidosoffa: Sittdel (oftast i husbilar) innanför bodelsdörren som ger en eller två extra sittplats utöver dinetten/vinkelsoffan. Hos vissa tillverkare kan även denna sidosoffa göras om en ett extra passagerarsäte.

Sittgrupp: Sittdel med två soffor och ett bord placerat mellan. Är oftast bäddbar och kan göras om till en säng. Ett annat ord för samma betydelse är dinette.

Skallarm: Ett larm som skyddar olika punkter i husvagnen/husbilen. Kan exempelvis sitta givare monterade vid fönster, lastluckor, bodelsdörr, förar- och passagerardörr, motorhuv och i sällsynta fall takluckor.

Skidfack: Ett utvändigt förvaringsutrymme som går längs hela fordonets bredd och som passar bra för just skidor, därav namnet. Även perfekt för hopfällbart campingbord, fiskespö och övrig längre utrustning.

Skinnklädsel: Dynor, sittgrupp och/eller säten i skinn istället för vanligt textil/tyg. Ger en lyxig känsla, men kan upplevas som varmt under sommaren och kallt under vintern (om inte husvagnen/husbilen är utrustad med AC under sommaren eller har värmen på under vintern).

Skofack: Vanligtvis lucka i soffan vid dörren, med plats för skor.

Slät/blank utsida: Den utvändiga plåten/polyestern/plasten som är det yttersta materialet på en husvagn/husbil, men som till skillnad från kulhamrad utsida är helt slät. Fördelen med detta är enkelheten vid en eventuell vaxning.

SOG-ventil: Slang kopplad till toalettkassetten för att minska risken för dålig lukt under färd. Lukten går via slangen iväg från kassetten och ut via en ventil som antingen är placerad på taket eller på kassettutrymmets utvändiga lucka. Tillvalet är anpassat för husbilar.

Solpanel/solcell: Sensorer som plockar upp strålningen från solen och omvandlar det till 12V, ett tillval som är väldigt vanligt (speciellt för husbilar som används för fricamping). Storlekarna och effekterna skiljer sig väldigt mellan olika tillverkare, och det kan därför vara viktigt att veta att en solpanel med samma Watt-styrka inte alltid ger samma effekt. Storlekarna ligger oftast mellan 50 och 180 W, vi rekommenderar däremot minst 100 W på en husbil.

Sovplatser: Beskriver antalet bäddar. Exempel, 4 bäddar = 4 sovplatser.

Spillvattenlunga: Vattenlunga som ansluts under husvagnen/husbilen som förvarar det förbrukade vattnet. Finns ofta platser på både ställplats och campingplats för att tömma dessa.

Spillvattentank: Tanken/behållaren för det förbrukade vattnet som du använt i husvagnen/husbilen för exempelvis matlagning eller att borstat tänderna med. Andra ord för spillvattentank är avfallstank och avloppstank. Finns ofta platser på både ställplats och campingplats för att tömma dessa.

Stalldörr: Delad ytterdörr som gör att man kan öppna den övre halvan av dörren, samtidigt som den nedre delen kan vara stängd/låst, perfekt för småbarnsfamiljen eller hundägaren.

Stand By: Ett namn på ett fristående tält som är anpassat för året-runt-bruk. Detta tält monteras på en plats, för att sedan stå där i ett eller flera år. Först ut med detta var tillverkaren Svenska Tält, som också döpte detta tält till just ”Stand By”. Detta tält finns självklart även hos andra tillverkare, däribland Isabella, men då med namnet ”Villa”.

Stege: Sitter oftast monterad på bakväggen för att man ska kunna komma upp till taket. Viktigt att tänka på är att tillverkarna ALDRIG rekommenderar någon att gå upp på taket. Taken från de flesta tillverkare klarar av att man går på det, men taket blir otroligt halt vid minsta vatten/tvättmedel och är då en livsfara för den som befinner sig där. Om du vill tvätta taket rekommenderar vi dig istället att ha en separat stege bredvid fordonet som du kan stå på. Man kan egentligen säga att stegen på en husvagn/husbil har precis samma funktion som takrailsen, den finns där för designens skull.

Stoppklossar: Klossar som används i husbilar för att kunna minska risken för rullning. Fungerar som ett komplement till handbromsen, med skillnaden att stoppklossarna placeras utvändigt - i den riktning man INTE vill att husbilen ska börja rulla.

Stor kyl med separat frys: Ett större kylskåp än den vanliga "lilla Kylen". Har oftast två separata dörrar, där den ena går till kylen och den andra till det ovanpåliggande frysfacket. Fördelen med detta kylskåp är den volym som kylskåpet rymmer, rekommenderas absolut för den stora familjen eller "mat-älskaren". Kylens olika energikällor är 12 V, 230 V samt gasol - det kan däremot skilja sig från kyl till kyl vilka energikällor som erbjuds för just din kylskåpsmodell. Finns både med och utan AES-/SES-system. Tänk också på att ett husvagns- och husbilskylskåp håller ca 20 grader kallare än den utvändiga temperaturen på sommaren, ställ därför inte kylskåpet i direkt sol - om du har möjligheten att välja. Det kan också ta upp till 8 timmar att få ett tomt kylskåp kallt från start.

Stormlina: Ett rep monterat i förtältet/markisen, som med hjälp av en markpinne, slås ner i marken så att taket bättre ska klara sig mot vindar. Vid starka eller hårda vindar rekommenderar vi alltid att fälla in markisen.

Ställplats: Ordet är en direktöversättning av tyskans ”ställplats”. Ställplatser kan vara ägda/drivna av kommuner, av privata markägare eller av en organisation eller förening. Ställplatser är oftast ett alternativ till att övernatta på campingplats och de ligger i huvudsak nära stadskärnan eller i förekommande fall vid småbåtshamnen. En inte helt ovanlig ställplats återfinns vid stora köpcenter där man erbjuder gratis övernattning på parkeringsplatsen. Ställplatserna är således ibland avgiftsfria men i regel avgiftsbelagda. Olika nivåer på service förekommer såsom toalett, vatten, latrintömning och så vidare. Ställplatsen erbjuder förutom servicen normalt inget som den traditionella campingen har såsom lekplatser, inhägnad, servering, in och utcheckning. Kort sagt, en ställplats är en enkel övernattningsplats avsedd för campare med campingfordon.

Stänkskydd: Skyddar mot stänk från exempelvis grus under körningen.

Stödben: Är precis vad det låter som, ben som ger stöd åt husvagnen/husbilen. Stödbenen är till för att göra fordonet stabilare när man står still, och är INTE till för att lyfta exempelvis husvagnen. Om du försöker lyfta husvagnen med hjälp av stödben, eller justera den tills vagnen står rak, gäller inga garantier. På husvagnar sitter det alltid ett stödben i varje hörn, alltså totalt fyra stycken. På en husbil brukar man endast montera två stödben bak.

Stödhjul: Sitter monterat fram på dragstången i husvagnens chassi. Stödhjulet är till för att stödja husvagnen om man kopplat bort husvagnen från bilen (vid parkerat läge eller om den ska flyttas för hand) samt för att justera höjden till plant läge innan man vevar ned stödbenen.

Svängbara pilotstolar: Vridbar förar- och passagerarstol med armstöd fram i hytten på husbilen. Så man exempelvis kan sitta kvar i stolen och äta vid bordet utan att behöva byta sittplats.

Säkerhetsdrag: Kopplingen mellan husvagnen och bilen, anordningen som kopplas med bilens dragkrok. Finns hos flera tillverkare, men har samma funktion. Den unika konstruktionen tillsammans med de dubbla bromsbelägg som ”nyper åt” dragkroken vid en wobbling gör att husvagnen åter går stabilt på vägen. OBS: glöm inte att dragkroken måste vara helt ren från fett/olja, om fettet/oljan inte är borttorkad innan ihopkoppling med säkerhetsdraget förstörs kopplingens funktion. Ett annat ord för detta är säkerhetskoppling och har exakt samma betydelse.

Säkerhetswire: Den wire som kopplas mellan personbilen och husvagnen för att skydda om draget skulle lyfta från dragkroken. Om detta sker spänns säkerhetswiren, som drar i husvagnens handbroms och lägger motstånd på bromsarna.

Säsongscampare: Människor som valt att ställa upp sin husvagn (mer sällan husbil) på en plats, och låta den stå där under hela säsongen. Har förtält och ofta fasta golv, pysslar om blommor och klipper gräs. Säsongsliggare betyder samma som säsongscampare.

T
Taksäng: Dubbelsäng som är placerad i taket när den inte används och som fälls ner (elektriskt eller manuellt) vid behov.

Takrails: Precis samma som för en bil, med den stora skillnaden att takrailsen på en husvagn/husbil oftast bara är till för syns skull - fordonets design. Takrailsen är alltså inte till för att lasta utrustning på.

Tec Tower: Modul med stor kyl, separat frys och gasolugn i samma stapel. Tillverkas av Dometic.

Tjänstevikt: Husbilar = fordonets vikt utan last/packning, men inkl. förare (75 kg), 90 % fylld bränsletank, fylld färskvattentank, fylld gasoltub och elkabel (5 kg). Husvagnar = fordonets vikt utan last/packning, men inkl. fylld färskvattentank (kg beroende på volym), fylld gasoltub, stödbensvev, fotpall (enkel) och elkabel. Tänk också på att tjänstevikten oftast är angiven utan extramonterad tillvalsutrustning.

Torrboll: Kalciumklorid i behållare som drar åt sig kondens/fukt i din husvagn eller husbil. Torrbollen rekommenderas alltid vid vinterförvaring av ditt fritidsfordon, för att minska risken för mycket kondens. Tänk bara på att inte ställa torrbollen i din rostfria diskho, då torrbollen kan få den att börja rost pga. kalciumkloriden. 

Totalvikt: Den max tillåtna vikten för en husvagn/husbil. Tjäntevikten + maxlasten = Totalvikten.

Toavätska: Samma betydelse som saneringsvätska, alltså en speciell vätska som används för att bryta ner exkrementerna i toalettkassetten, samtidigt som den ska motverka dålig lukt. Kan också förekomma i tablettform eller som ”tepåsar”.

Truma – luftburet fläktvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite mer ekonomiskt prissatta husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via ett värmeaggregat (enklare husvagnar och husbilar) eller via flertalet smart placerade värmeutblås. Systemet fungerar alltid via gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Luftburen värme uppkommer, precis som det låter, med hjälp av värmepannan värmer den luft som finns i fordonet. Vintercamping med detta värmesystem rekommenderas ej, men går om man vill. Viktigt att känna till är också att elpatronen i ett luftburet Truma-system inte är lika effektfull som i ett vattenburet-system – vi rekommenderar därför er att värma upp fordonet med gasol, för att sedan använda elpatronen endast som underhåll (för att spara på gasolen) när fordonet redan är uppvärmt. Luftburet värmesystem är däremot alldeles utmärkt för vår, sommar- och höst-användning. Nackdelen med luftburet värmesystem, jämfört med vattenburet system, är jämnheten av värmen i fordonet, uppvärmningen via 230 V samt att varmluften direkt försvinner om man exempelvis öppnar ytterdörren i fjällen. Marknadsledaren av det luftburna värmesystemet är Truma.

TV-antenn: Antenn som tar emot signaler för att kunna se olika TV-kanaler. Viktigt att känna till är att man inte alltid kan få bild överallt, detta styrs helt via de sändningar som finns i luften. Får du inte in något bild kan man ibland bara flytta sig ett antal meter för att få ökad signal. Drivs via 12V.

TV-fäste: Hållare som håller upp TV:n. Finns en mängd olika varianter. Tänk på att många modeller inte är anpassade för att ha TV:n hängandes på TV-fäster under färd.

Tvärbädd: Dubbelbädd som går längs hela husvagnens/husbilens invändiga bredd. Brukar ofta ge fördelen av ett stort och rymligt garage, samt ett rymligare fordon med kortare yttermått (jämfört med samma modell fast med bäddlösningen långbäddar eller queensbed).

Tvärgående badrum/hygienutrymme: Badrum som går längs hela husvagnens/husbilens invändiga bredd. På modernare fordon innehåller detta utrymme, förutom toalett/handfat/duschkabin, även en eller flera garderober.

Tågvikt: Den max tillåtna totalvikten för husbil + släp. Brukar på de flesta husbilar vara 6 ton.

Tältlist: Aluminiumlisten som finns på samma sida som ytterdörren och är till för att fästa förtältet i mot husvagnens kaross. Det är också via tältlisten som tillverkaren tar fram det så kallade A-måttet. Ett annat ord med samma betydelse är tältskena.

Tältvagn: Släpvagn som när den parkerats går att fälla upp och ut med väggar av (tält)tyg.

Täthetsgaranti: En säkerhet/trygghet som tillverkarna eller återförsäljarna tagit fram för att skydda kunderna mot fuktproblem. Hos nya husvagnar/husbilar är det ytterst ovanligt med fuktproblem. Ju längre täthetsgaranti, desto säkrare för kunden.

U
U-sittgrupp: Soffan sträcker sig i en obruten linje från ena långväggen, mot gavelväggen och mot andra långväggen. Hela soffan bildar på så vis ett U. Kallas ibland också för ”rundsittgrupp”.

Uppställningsplats: Stället där husbilen/husvagnen placeras när den inte används. Vanligaste är utvändigt i ett stängselskyddat område. Självklart mot en kostnad till markägaren.

Uppvärmd/isolerad spillvattentank: Beskriver om din spillvattentank är uppvärmd (oftast via el-kabel) eller isolerad via isoleringsmaterial. Om spillvattentanken inte ligger i dubbelgolvet eller invändigt i husvagnen/husbilen bör den just vara uppvärmd eller isolerad om du tänkt använda ditt fordon när det är minusgrader ute.

Uppvärmt lastutrymme: Förvaringsutrymme som nås utifrån, uppvärmt för att minska värmeskillnaden i lastutrymmet jämfört med bilden/bodelen.

Utvändigt gasoluttag: Ett utvändigt uttag för gasol med snabbkoppling för exempelvis grillen.

Utvändigt duschuttag: Ett utvändigt uttag för varm- och kallvatten med duschhandtag. Perfekt om man besökt stranden eller behöver tvätta av sin hund efter en lång skogspromenad.

V
Van: Inredd skåpbil, utrustade med kassettoalett, gasolspis, kylskåp, värmesystem, sittgrupp, bäddplats, m.m. Till skillnad från en husbil är en van kortare, smalare och lägre. Karossen är, jämfört från en vanlig husbil, av plåt precis som en skåpbil/personbil. Många uppskattar och Van:en då den är smidig i trånga städer och kan parkeras i en vanlig parkeringsruta.

Vattenburen golvvärme i hytt: Många lyxigare husbilar är utrustade med vattenburen golvvärme o bodelen. Något som på senare år också blivit mer och mer populärt är att även erbjuda vattenburen golvvärme i hytten, alltså där föraren och passageraren sitter. Fördelarna med detta är många: golvet torkar lättare upp vatten/snö som kommit från kläder/skor, risken för kallras minskar i hytten, komfortnivån höjs betydligt samt gör att bodelen känns mer sammankopplad med bildelen.

Vattenburet värmesystem: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite dyrare husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via element, eller så kallade konvektorer, som sitter monterade runt väggarna. Systemet fungerar alltid via gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Vattenburen värme värms, precis som det låter, med hjälp av vatten – men också glykol (för att systemet inte ska frysa sönder under vintertid). Vid vintercamping rekommenderas starkt vattenburen värme, då värmen blir mer jämn, gedigen och känns inte lika torr som värme via luftburet system. Nackdelen med vattenburet system, jämfört med luftburet värmesystem, är priset, tiden för uppvärmning samt vikten. Tidigare fanns det två tillverkare av detta system, Primus och ALDE, men idag finns det endast marknadsledande ALDE kvar.

Vildcamping: Uppställning i det fria i strid med gällande lagar och regler.

Villavagn: Bostad som visserligen står på hjul men knappast är dragbara för en familjebil. Orsaken är storleken och vikten, samtidigt som just storleken är fördelen jämfört med husvagn.

Vinkelkök: En köksbänk som är vinkelformad, vilket sparar längd men oftast tar något mer utrymme i gången. Börjar bli populär i husvagnar, men har sedan länge varit en storfavorit bland husbilar.

Vinkelsoffa: En benämning som oftast används i husbilsvärlden. Detta betyder att man istället för ett väggmonterad bord vid sittgruppen i husbilen, istället för ett fristående bordstativ och en förlängd soffdel. Fördelen är sittytan samt den ombonade känslan som vinkelsoffan ger. Är formad i en vinkel, likt ett L. Har också samma betydelse som L-soffa, L-grupp och L-dinette.

Vinteranpassad: Utrustning för värme, vatten och avlopp som gör fordonet komfortabelt även vid vintercamping.

Vinteregenskaper: Beskriver vilka kvaliteter en husvagn/husbil har under vintern, eller när det är minusgrader ute.

Vinterförvaring: Stället där husbilen/husvagnen placeras under vintern, om den inte används till vintercamping. Vanligaste är inomhus i en lagerlokal/ladugård, under ett skyddstak eller utvändigt i ett stängselskyddat område. Självklart mot en kostnad till lokal-/markägaren.

Vintertäcke: Ett textilt skydd med isoleringsförmåga som monteras invändigt/utvändigt vid hytten på en husbil för att motverka kallras från glasrutorna. Sitter endast monterat när husbilen står still.

Våningssäng: Två eller flera enkelsängar som är placerade ovanpå/under varandra.

Väntplats: Köplats strax utanför eller i nära anslutning till campingplats. Campare erbjuds plats där i avvaktan på en ordinarie campingtomt på campingplatsen

Värmeväxlare: När man åker med husbilen får man endast uppvärmning via motorns utblås i hytten, vilket medför att det kan bli kallt inne i bodelen då utblåsen inte klarar av att värma upp hela husbilen. Värmeväxlaren tar värme från motorn och sprider den till bodelen och de passagerare som färdas där. Det finns även vissa värmeväxlare som kan ”vända” på värmen och ta värme från bodelen till motorn, vilket gör att man slipper så kallade kallstarter.

W
Webasto med tidsstyrning: Motor- och kupévärmare med panel för att ställa in när värmaren ska starta. Gör så att motorn slipper den tuffa kallstarten samt hjälper till att värma upp kupén något innan avfärd, om ni startat Webaston. Drivs via diesel från bildelens dieseltank.

Wobbling: Ett annat namn på det som sker när ekipaget kommer i självsvängning. Det sker när man överskrider den kritiska hastigheten. Den är olika för olika ekipage och den påverkas av överhänget, lastens placering i husvagnen, däcktryck, vindar och mycket annat.
 
X
-

Y
Ytskikt: Beskriver vad ytan är gjord av, till exempel kulhamrad aluminium eller glasfiber (polyester).

Ytterdörr: Passagen in eller ut från bodelen i en husbil eller husvagn.

Z
ZIP-markis: Markis för husvagn med sidor och front som monteras i varandra med hjälp av dragkedjor. Ett bra och enkelt alternativ istället för ett förtält, blir dock mindre. En ZIP-markis sidor är utrustade med fönster och markkappa.

Å
Året-runt-öppen camping: Är inte alltid som det låter. Men, även om det inte finns folk i receptionen på campingen så brukar det finnas ett telenummer eller en anordning som gör att man kommer åt en campingtomt, och in i servicehus, året runt.

Ä
Ägarbevis: I registreringsbeviset står det vem som är ägare till fordonet. Kolla det innan du betalar om du köper begagnat privat.

Ö
Överbädd: Är en extra nedfällbar bädd, dold mot taket som ett överskåp. Bädden klarar oftast runt 50-60 kg. I nyare fordon är det även vanligt att överbädden både kan fungera som ett förvaringsskåp, när bädden är uppfälld, eller som just en bädd när den är nedfälld. Överbädden ska inte heller blandas ihop med ”våningssängen” eller planlösningen ”barnkammare” som just måste ha en våningssäng för att kallas barnkammare. Överbäddskåp är ett annat ord för överbädd, men som är exakt samma sak.

Överhäng: Avståndet mellan bakaxelns centrum och kulcentrum på dragkroken. För långt överhäng kan ge instabilitet, kort överhäng ger stabilare vägegenskaper.

Överlast: Lasten är tyngre än fordonets högsta tillåtna lastvikt. Har samma betydelse som övervikt.

Överskåp: Förvaringsskåp monterat högst upp på väggen/väggarna mot taket. Ju fler överskåp, desto mer förvaringsutrymmen för kläder eller andra prylar.

Övervintrare: Människor som på hösten reser ner till sydligare länder, oftast med husbil, stannar där under den kalla årstiden och återvänder när våren kommer till Sverige och Norden.

 


 

Över 4 500 husbilar & husvagnar » Köp ny eller begagnad husvagn eller husbil » på Klicket.se
(Campagons systersajt)



Ladda ner Klicket-appen: